اگر به طور اتفاقی متوجه شدید که یک سری اپلیکیشن در گوشی شما وجود دارد اما شما آن را دانلود نکردید و یا متوجه ایمیلهایی شدید که شما آن را ارسال نکردید، اینها نشانه های هک شدن گوشی است و احتمال میرود که گوشی شما هک شده باشد. همراه ما باشید تا علاوه بر نشانه های هک موبایل ، روشهای جلوگیری از هک شدن گوشی و رفع هک گوشی را به شما آموزش بدهیم.
یکی از سوالاتی که برای اکثر کاربران تلفن هوشمند پیش میآید، این است که از کجا بفهمیم که گوشی ما هک شده است؟ یا اینکه چگونه هک گوشی را از بین ببریم؟ نشانه های موبایل هک شده چیست؟ خوب همانطور که میدانید تلفنهای هوشمند کانون زندگی آنلاین ما هستند. پس جای تعجب نیست که هکرها با هدف مشترک هک تلفنهای هوشمند و کامپیوتر با هم در رقابت باشند. هک گوشی هوشمند میتواند هویت و حریم خصوصی شما را به خطر بیندازد بدون اینکه حتی خودتان متوجه آن باشید. کلاهبرداران همواره در حال پیشرفت هستند و به روشهای پیچیدهتری برای هک دسترسی پیدا میکنند که کشف آنها را به مراتب دشوارتر میکند.
از کجا بفهمیم گوشی هک شده است؟ علائم و نشانه ها
علیرغم تلاشهای گوگل و اپل، بدافزارهای تلفن همراه همچنان در اپاستورهای رسمی قرار میگیرند و این برنامههای مخرب امنیت شما را به خطر میاندازند. در حالی که گوشیهای آیفون هم قابل هک شدن هستند، اما بدافزارهای بیشتری گوشیهای اندرویدی را مورد هدف قرار میدهند. طبق گزارش تهدیدات سایری مربوط به بدافزارها در سال 2020، MalwareBytes از افزایش نرمافزارهای مخرب تهاجمی و بدافزارهای از پیش نصب شده در دستگاههای Android برای سرقت دادهها خبر داد. اما چطور بفهمیم گوشیمان هک شده است؟ راههای رفع هک گوشی چیست؟
علائم هک شدن گوشی
علائم واضح و گویای بیشماری وجود دارد که نشان میدهد شما هک شدهاید یا در حال هک شدن هستید. بنابراین آگاهی و هوشیاری در مورد نشانه های هک شدن گوشی امری حیاتی برای شما است. از دید هکرها، گوشیهای ما یک گنجینه کامل از اطلاعات مهم هستند. جورج والر، مدیر عامل شرکتهای امنیت سایبری توضیح میدهد:
گوشیهای هوشمند و کامپیوترهای ما دو وسیله اصلی ارتباطی روزمره همه ما هستند. بنابراین اگر کسی تلفن شما را هک کند، میتواند به اطلاعاتی مانند آدرسهای ایمیل و شماره تلفنها (از لیست مخاطبین شما)، تصاویر، فایلهای ویدیویی، فایلهای شخصی و همچنین پیامهای متنی دسترسی پیدا کند.
علاوه بر این وی هشدار داد که از نشانه های هک موبایل این است که هکرها میتوانند هر ضربه کلید را که روی صفحه کلید تلفن تایپ میکنید، کنترل کنند. این بدان معنی است که از نشانه های موبایل هک شده این است که آنها میتوانند رمزهای عبور، اطلاعات شخصی، اطلاعات کارت اعتباری، اطلاعات بانکی و همچنین هرگونه اطلاعات شرکتی را بدزدند. حال بیاید با هم علائم هک شدن گوشی موبایل و اینکه از کجا بفهمیم گوشی ما تحت کنترل است را بررسی کنیم.
1. کاهش قابل توجه در طول عمر باتری
در حالی که طول عمر باتری تلفن به طور اجتناب ناپذیری با گذشت زمان کاهش مییابد، اما اگر تلفن هوشمند توسط یک بدافزار به خطر افتاده باشد، کاهش طول عمر قابل توجهی را نشان میدهد و این از نشانه های هک موبایل است. زیرا ممکن است بدافزار یا برنامه جاسوسی از منابع تلفن برای اسکن دستگاه و انتقال اطلاعات به یک سرور مجرم استفاده کند. بنابراین کاهش طول عمر باتری به طور ناگهانی را میتوان از نشانه های موبایل هک شده دانست.
2. کند شدن گوشی
آیا گوشی هوشمند شما مدام هنگ میکند یا یک سری از برنامهها به درستی کار نمیکنند؟ این یکی از نشانه های هک شدن گوشی است و ممکن است به دلیل بدافزاری باشد که در حال جابهجایی بیش از حد منابع گوشی شما است و باعث میشود تا با برنامههای دیگر تداخل ایجاد کند. همچنین ممکن است با وجود تلاش برای بستن برنامههای در حال اجرا، این برنامهها بسته نشوند.
یا اینکه از سایر نشانه های موبایل هک شده این است که ممکن است گوشی شما کرش شود و به طور ناگهانی ریاستارت شود. در نظر داشته باشید که با کاهش عمر باتری، بسیاری از فاکتورها میتوانند منجر به کندی تلفن همراه شما شوند. بنابراین برای رفع هک گوشی در ابتدا پاکسازی گوشی هک شده به صورت عمقی را پیشنهاد میکنیم.
3. مصرف زیاد از دیتای تلفن همراه
یکی دیگر از نشانه های هک شدن گوشی تلفن همراه این است که صورتحساب غیر معمول و زیاد اینترنت همراه در پایان ماه است. دلیل این امر میتواند ناشی از بدافزار و یا برنامههای جاسوسی باشد که در پس زمینه اجرا میشوند و اطلاعات را به سرور خود ارسال میکنند و آن را میتوان از نشانه های هک شدن گوشی بشمار آورد.
4. پاپ آپ های مشکوک
برای تشخیص نشانه های هک خوب است بدانید که همه پاپ آپها به این معنی نیستند که گوشی شما هک شده باشد. اما پیغامهای مداوم و اذیت کننده این پاپ آپها میتواند نشاندهنده آلوده شدن گوشی شما به ابزارهای تبلیغاتی مزاحم باشد. نوعی بدافزار که گوشیهای همراه را مجبور میکند تا صفحات خاصی را که از طریق کلیک درآمد کسب میکنند، مشاهده کنند. حتی اگر این پاپ آپها باعث هک شدن گوشی نباشند، ممکن است بسیاری از آنها پیوندهای فیشینگ باشند. در این صورت کاربران را وادار میکند تا اطلاعات مهم خود را تایپ کنند و یا بدافزارهای بیشتری را دانلود کنند.
5. فعالیت های غیر معمول در اکانت های متصل به دستگاه
یکی از سایر نشانههای هک شدن گوشی های موبایل این است که هکر به اکانتهای گوشی نیز دسترسی دارد و دستیابی به اطلاعات تلفن همراه برای او میسر است؛ از شبکههای اجتماعی گرفته تا ایمیل و برنامههای مختلفی که به طور روزانه با آنها سروکار دارید. برای مثال نشانه های هک شدن اس ام اس هم از این موارد است. این فعالیتهای غیر معمول میتوانند به صورت بازنشانی گذرواژه، ارسال ایمیل، علامت گذاری ایمیلهای خوانده نشده که یادتان نمیرود آنها را بخوانید و یا ثبت نام برای حسابهای جدیدی که تاییدیه آنها در ایمیل شما قرار میگیرد، خود را نشان دهند.

با مشاهده این علائم هک گوشی تلفن همراه شما باید نگران سو استفاده از هویت و یا به سرقت رفتن اطلاعات خود باشید. از نشان هاي نفوذ بـه تلفن همراه این است که مجرمان با استفاده از اطلاعات هویتی شما، حسابهای کلاهبرداری به اسم و هویت شما باز میکنند و یا حتی با هویت جعلی از لاین آف کردیت وام میگیرند. توصیه میشود در قدم اول برای پیشگیری از هک شدن گوشی قبل از اینکه پاکسازی امنیتی را انجام دهید، گذرواژههای خود را تغییر دهید.
روش های جلوگیری از هک شدن گوشی
حتما برای شما این سوال پیش آمده که چه راهکارهایی برای جلوگیری از هک شدن گوشی و رفع هک گوشی وجود دارد؟ یا اینکه چگونه از هک شدن گوشی موبایل خود جلوگیری کنیم؟ باید عرض کنیم که روش های جلوگیری از هک گوشی زیاد هستند. به عبارتی دیگر اقدامات مختلفی میتوانید برای محافظت از خود در برابر هک شدن گوشی انجام دهید که مهمتر از همه درایت و هوشیاری است. علاوه بر این، روشهای پیشرفتهای هم برای اطمینان خاطر از امنیت بیشتر گوشی خود وجود دارد.
نکات پایه در مورد امنیت گوشی موبایل
برای آن دسته از کاربرانی که کارهای ضروری و مهمی با گوشی خود انجام نمیدهند، رعایت این موارد پایه امری ضروری و مهم برای پیشگیری و رفع هک شدن گوشی از راه دور است.
- هرگز تلفن خود را در دسترس دیگران قرار ندهید. همیشه وقتی در جاهای عمومی و پرتردد قرار دارید، گوشی خود را همراه خود نگه دارید. این اولین و بهترین قانونی است که باید از آن پیروی کنید.
- رمز عبور پیش فرض تلفن خود را تغییر دهید. تلفن شما به احتمال زیاد دارای یک رمز عبور پیش فرض ساده و قابل پیش بینی است و کسانی که این پسورد را میدانند، میتوانند از آن به نفع خود استفاده کنند. کد خود را به مورد پیچیدهتری تغییر دهید و در برابر کدهای معمول «1234»، «0000» و «2580» که معمولاً استفاده میشوند، مقاومت کنید.
- حواستان به امنیت بلوتوث خود باشد. از استفاده از شبکههای بلوتوث محافظت نشده خودداری کنید. همچنین بلوتوث خود را هنگامی که از آن استفاده نمیکنید، خاموش کنید.
- از اطلاعات پین و کارت اعتباری خود محافظت کنید. برای ذخیره شمارههای PIN و کارتهای اعتباری از اپلیکیشنی با امنیت بالا استفاده کنید. در کل یکی از راههای جلوگیری از هک گوشی این است که اطلاعات مهم خود را در گوشی همراه ذخیره نکنید.
روش های پیشرفته برای جلوگیری از هک تلفن
اگر هنوز هم نگران هک شدن هستید، اقدامات دیگری وجود دارد که میتوانید برای محافظت از گوشی خود انجام دهید. با این حال افراط و زیادهروی در این کار خیلی توصیه نمیشود.
- از WiFi عمومی بدون امنیت خودداری کنید. هکرها معمولاً چیزهای مهم مانند حسابهای بانکی را از طریق WiFi عمومی به دلیل ضعف استانداردهای امنیتی یا نبود آن، مورد هدف قرار میدهند. به این ترتیب هک شدن گوشی با وای فای را برای هکرها راحت میکند.
- قابلیت تکمیل خودکار را خاموش کنید. با این کار میتوانید دسترسی هکرها به اطلاعات شخصی و مهم ذخیره شده را قطع کنید.
- به طور منظم هیستوری مرورگر، کوکیها و همچنین حافظه پنهان خود را پاک کنید. از بین بردن رد پای مجازی شما در به حداقل رساندن مقدار دادهای که هکرها میتوانند به سرقت ببرند، امری حیاتی و مهم است.
- آیفون دارید؟ خوب پس Find My iPhone را فعال کنید. با روشن کردن این ویژگی در تنظیمات، اگر گوشی خود را در جایی گم کردید، قبل از اینکه هکرها بتوانند اطلاعات گوشی شما را به سرقت ببرند، آن را پیدا کنید.
- از یک برنامه ضد هک گوشی استفاده کنید. یک برنامه رفع هک گوشی برای کاربران اندروید، اپلیکیشن Webroot، تمام اقدامات امنیتی گوشی اندروید را برای شما فراهم میکند. این برنامه مجهز به یک آنتیویروس است که در صورت گم شدن گوشی، میتوانید آن را قفل کنید و یا تمام اطلاعات داخل گوشی را حذف کنید.